mari mencari....

Google
 

Wednesday, February 11, 2015

one fine day... bengkang tepung gandum LAGI...







hello...

bersempena pembelian piok ajaib boleh pusing2 atas bawah katanya, maka saya telah men-try masak kuih bengkang lagi. kenapa kuih bengkang lagi? sebab yang pertama, bahan mudah dan murah, dan keduanya saya suka kuih tu. hahahahhahaa... resepi masih macam yang dulu. memula nak try cuak juga. biar betol ni jenuh check internet tengok pengalaman orang yang dah try guna benda ni. so, bancuh2, tapis, panaskan piok tu dulu then tuang, tutup. kejap je dalam 20 minit saya check nampak macam nak keras. baru la terhegeh2 nak tabur bijan. hahahhaha.. mujur boleh lagi. dah setengah jam saya agak2 dia dah tak cair saya try test le terbalikkan piok tu konon nak bagi atas bawah masak. hah!!! suspen je. mujur boleh. berat rupanya benda ni. hahahhahaha... so, itu le gambarnya. yang belah depan tu macam masih belom garing lagi. yang belah belakang tu dah garing dah. saya suka! gambar bawah ialah dah siap potong dan ngap. hehehehhee... best juga ye. owh.. kalau korang guna piok ni guna api kecik je. haaa... if masak guna oven garing kurang sikit. tu kalau oven saya la. maka sekarang ada dua alternative dah nak masak kuih. nak resepi ke? saya pon dapat resepi ni dari internet tapi tak pasti dari blog yang mana sebab cedok sana sini. saya harap tuan blog tak keberatan jika berkongsi sebab rata2 saya survey resepi semua lebih kurang sama. saya rasa saya amik dari blog ni http://atuffatuff-1234.blogspot.com/2012/09/buat-kuih-bakar-aka-bingka-dengan.html.  terima kasih tuan blog. mohon share ye. bagi saya pula if korang nak amik resepi yang tertulis sini boleh je cuma jangan la amik gambar kuih or masakan saya. walopon gegambar saya tu tak cantik tapi janganlah amik gambar kuih or masakan saya tu kata korang pulak yang masak. kalao korang ada buat kuih or masakan tu tentulah korang ada gambar bukti kuih or masakan yang korang buatkan?? ye... so, jom try test.

2 cawan tepung gandum
3 cawan santan - saya guna 1 kotak kecil santan segera tambah 2 cawan air. 1 kotak tu bersamaan 1 cawan air
1 cawan gula - saya tambah lagi 1sb heheheh saya suka
3 telur
1sb butter / margerine - saya guna sehiris butter. sikit je buat dia berminyak sikit.
pewarna hijau @ if nak guna air daun pandan tu sekali kan dengan air tadi. takkira banyak mana asalkan jumlah cecair ialah 3 cawan. ok?
secubit garam - buat melemakkan santan tadi.

itu je bahannya. mudah kan?  caranya...

blend je semua dalam blender. atau kalau malas basuh blender kacau je dalam mangkok. saya kacau je guna hand whisk, jadik juga. bila dah sebati gula dah hancur tapiskan masuk dalam piok tu. tujuan tapis ialah supaya adunan kita smooth tak berketol. piok tu kasi panas dulu letak butter sikit. bila dah panas, tuang nanti dia ada bunyi cheeahhhhh.. ehh..camne nak tulis bunyi tu?? ala..korang tau la bunyik tu kan. dah tu tutup piok tu. api kecikkkkkk je. dalam 20-30 minit boleh terbalikkan. supaya masak atas bawah. sebenarnya tak terbalikkan pon boleh. saje la gatal kan. hati2 ye benda tu berat. if tak larat takyah terbalikkan, dia tetap masak sekata juga. dalam 50-60 minit dah masak. sejukkan. wawwwww...dah siap boleh makan. sedap.

wokeh..jumpa lagi!!!!!!!

1 comment:

IBU PUSPITA said...

Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI












Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI